Pikkelysömör

A pikkelysömör bőrbetegség bemutatása, a betegség lehetséges kezelési módjai.

A bőrsejtképződés zavara psoriasishoz azaz pikkelysömör kialakulásához vezethet, a bőrfoltokban száraz, vöröses ezüstfehér pikkelyek fedik. Ha egyszer már kialakul a pikkelysömör, időszakonként kiújulhat egy egész életünk során.

Az új sejtek a bőr felhámrétegében, az epidermisz rétegben alakulnak ki. Általában kb. egy hónap alatt megérnek és a bőr felszinére jutnak, ahol elpusztulnak. Ez a hámlás folyamata, amikor hámlemezekké válnak. A pikkelysömör esetén ez a folyamat gyorsul fel, és a jelenség úgy mutatkozik meg, hogy a bőrön pikkelyes rétegek alakulnak ki.

Pikkelysömör esetén túl sok bőrsejt képződik, amelyek nagy sebességgel, 5-6 napon belül törnek a bőrfelszínre. Ott összeelegyednek az elhalt hámsejtekkel, fájdalmas, vörös foltokat alkotnak, végül nagy pikkelyekben lehámlanak. Ennek a működési zavarnak az oka egyelőre ismeretlen. Az esetek kb. 40%-ában örökletes problémáról van Szép bőrszó. Egyes orovosok véleménye szerint, a pikkelysömör az immunrendszert ért negatív stresszhatások következtében jelentkezik, vagy egy immunrendellenesség okozza, ami fölösleges kémiai folyamatokat stimulál.
Néhány alternatív gyógyítónak a véleménye az, hogy a probléma mögött a máj túlterhelődése áll, amely jelenség számtalan hatás miatt jelentkezik, így az egészségtelen táplálkozás vagy a környezetszennyezés, és a szervezet a bőrön keresztül igyekszik a mérgektől és a salakanyagoktól megszabadulni.


A pikkelysömört kiválthatják a torokgyulladás, bőrsérülések, stressz, fogamzásgátló tabletták, terhesség, menopauza miatti hormonális változások, gyógyszerek, alkohol, szteroidok, malária elleni készítmények, napfény vagy valami szokatlan nem kézenfekvő hatás.

A psoriasis kezelése problematikus, jelenleg még nem gyógyítható betegség, tehát a gyógyulás helyett csak a tüneteket lehet orvosolni, és ami az egyik embernél hatékony, az a másiknál nem eredményes.
Az orvos általában helyi kezelést alkalmaz, kátránytartalmú szappan, dithranol, szteroidok vagy D-vitamin alapú calcipotriol. A hátrány az, hogy a legtöbb ilyen készítmény kellemetlen szagú, ragacsos és pecsétet hagy maga után. A szteroidok folyamatos használata pedig mellékhatásokkai jár. A pikkelysömör kezelésére érdemes kipróbálni az Ezüstkolloidot, mely mind belsőleg mind helyileg alkalmazható.

Súlyos eseteknél fototerápiát alkalmaznak, az UVA és UVB lámpák használta igen hatékony lehet. Van hogy kombinálják egy Psoralen nevű gyógyszerrel, az úgynevezett PUVA terápia keretein belül.
Ugyanakkor a bőrrák veszélye okán, a betegnek a fototerápia előtt feltétlenül ki kell kérnie egy szakorvosnak is a tanácsát, és tudnia kell, hogy például a szoláriumcsövet nem a szokásos fényhullámhosszon működnek, így inkább ártanak mintsem használnak a bőrnek.

A pikkelysömör elleni gyógyszerek, mint a methotrexat, mely a fölösleges bőrsejteket elpusztítja, a retinoidok, melyek a sejtképződést lassítják és az immunszuppresszáns cyclosporin. A gyógyszerek nagyon erős hatásúak, így használatuk csak súlyos esetben ajánlható.

Vissza a Tetejére Megnézem az Árakat

2009 - 2018 © Minden jog fenntartva » Az oldalon lévő szövegek, képek és más tartalmak másolása jogi következményekkel jár.