Akne, Pattanás, Mitesszer

Pattanások miteszerek és akne problémák okai és kezeléseA

Jóllehet, a pattanásos kamaszok gyakran úgy érzik, hogy csak őket sújtja a sors, az igazság az, hogy a serdülők 70%-a szenved az akne bizonyos tüneteitől, pontosan abban az időszakban, amikor az ember a legelfogultabb önmagával szemben. Az utóbbi években azonban nagy előrehaladás történt ennek a bőrbetegségnek a megértésében
és kezelésében.

Akne mentes arcA faggyúmirigyek faggyút termelnek, kenőolajat, amely a szőrtüszőkön keresztül kerül a bőrfelszínre. Ha túl sok faggyú választódik ki, az eltömíti a tüszőt, a bőrfelszín alatt fehér,
gombostűfejnyi csomókat vagy a felszínen fekete mitesszereket formálva. A mitesszer színe nem a szennyeződés miatt fekete, hanem a levegővel való érintkezés következtében.

A közönséges akne vagy acne vulgaris, akkor alakul ki, amikor a túl sok faggyú elzárja a szőrtüszőket. A bőrön lévő baktériumok túlzottan elszaporodnak a faggyúcsomóban, megfertőzve ezzel a szőrtüszőt, aminek következtében gyulladás és különböző aknék jelentkeznek.
A faggyú mirigyek a legnagyobb mirigyek, és a legsűrűbben helyezkednek el az arcbőrön, kb. 600 db / cm² -, a nyak, a hát felső részén és a mellkason. Ezek az akne jellegzetes helyei.

A patanások típusai

Amikor a faggyúcsomó levegővel érintkezik, fekete mitesszerré, amikor a bőrfelszín
alatt marad, akkor fehér mitesszerré alakul át. A gyulladásos folyamat olykor sokkal erősebb, és kemény, fájdalmas csomók vagy gennyhólyagocskák jelennek meg. Az ilyen pattanások mély gödröket és sebhelyeket hagynak maguk után. Bár a faggyúmirigyek egyes embereknél több zsírt termelnek, mint másoknál, a túlműködésük legismertebb előidézője a kamaszkor kezdete.

Az akne Rosacea

Az. akne egyik válfaja az acne rosaeea, egy bórgyulladás, amitől az orcák és az orr vörössé válnak, típusos hajszálértágulatok és időről időre Jelentkező, kidudorodó gennyes pattanások jellemzik. Harmincéves kor után általában elmúlnak; nőknél és pirulós embereknél gyakoribb.

Pattanás mentes arcAz. acne rosacea fő oka ismeretlen, de kiválthatja napfény, alkohol, koffein és sajt fogyasztása. Hosszú távon hatására nagyobb lesz, eltorzul az érintett személy orra. A legjobb kezelési mód a természetes antibiotikumok lehetnek, így grapefruitmag vagy kolloid. Súlyos esetben kérjük ki szakorvos tanácsát.

A jelenség társul a nemi hormonok, leginkább a tesztoszteron szintnövekedésével. Jóllehet a serdülő fiúk a leginkább hajlamosak az aknéra, a lányoknál termelődött kis mennyiségű tesztoszteron is előidéz heti ezt a kórképet.
Későbbi életkorban is kialakulhat akne, néhány nőnél mindjárt a menstruáció előtt, a hormonális változások miatt. Bizonyos fogamzásgátló tabletták, leginkább azok amelyek k progesztogént tartalmaznak, szintén kiválthatnak aknét.

Félreéltés az Akné körül

A közhiedelemmel ellentétben a zsíros étel, az édesség és a csokoládénak semmi köze az aknéhoz. Ugyanígy a zsíros hajnak sem, ami szintén hormonális változások eredménye, bár a hajas fejbőr határán vagy a frufru alatt is kialakulhat akne, amennyiben a haj megakadályozza a bőrfaggyú eltávozását.

A szexuális élet vagy annak hiánya az akne állapotán semmilyen módon nem változtat .
Néhány alternatív gyógyító szerint az akne akkor alakul ki, amikor a szervezet salaktalanító
rendszere, tehát a máj, a vese és a belek, az egészségtelen táplálkozás vagy a környezet-szennyezés miatt túlterhelt. Ezáltal méreganyagok kerülnek a szervezetbe, amelyek a bőrön át távoznak.

Az Akne kezelése

Az egyszerű akne olyan krémekkel kezelhető, amelyek feloldják és eltávolítják a pórusokban lerakódott faggyút. A legtöbb készítmény benzoil-peroxidot tartalmaz, amely a bőrgyulladást csökkenti, és lehámlasztja a bőr felső rétegét, kitisztítva ezáltal a pórusokat.
Pattanás és akne kezelésEgyes antibiotikumtartalmú krémek a fertőzést leküzdik, a fekete mitesszerek ellen leghatékonyabbak az A-vitaminos készítmények. Ha a helyi kezelés sikertelen, akár fél évig is tartó antibiotikurnkúrára lehet szükség. Érdemes azonban az antibiotikum kúra előtt kipróbálni a kolloidokat. Mind az aranykolloid mind az ezüstkolloid hatásos lehet az aknéval szemben.

Az ezüstkolloid hatására elpusztulnak a baktériumok, csökkenhet a faggyúképződés és a szőrtüszőgyulladás. Fontos, hogy a kúrát ne szakítsák meg, mert ettől romlik a bőr állapota.

Az ösztrogént tartalmazó fogamzásgátlók a tesztoszteront ellensúlyozhatják, a sors iróniája azonban, hogy néhány ezek közül szintén aknét okozhat. Rendkívül súlyos esetekben a kezelőorvos olajképződést csökkentő, bőrszárító retinoid gyógyszereket javasol, de csak a legvégső esetben, mivel ezek a májat károsíthat ják.
Az akne okozta hegeket a bőr felső rétegének eltávolításával, az ún hámlasztásos eljárással lehet elmulasztani. A korszerű gyógykezelésekkel azonban az ilyen tartós károsodások és durva beavatkozások elkerülhetők.

Tanácsok Aknés bőr kezelésére

• Naponta kétszer az érintett területeket szappannal vagy arclemosóval mossa meg. A túl gyakori lemosás csak eltávolítja az olajat a bőr felszínéről, és ez elősegíti a további olajképződést.

• Még azelőtt kezelje az aknés kiütést, mielőtt az rosszabbodna. Amint észreveszi az első mitesszert, vásároljon kolloidot és kezdje el fogyasztani. A bőr felszinén itassa fel.

• Hidratálja a bőrét, különösen akkor, ha szárítókrémmel kezeli az aknét.

• Amilyen gyakran csak lehet, tartózkodjon a napon, természetesen betartva az UV-sugarakkal szembeni óvintézkedéseket .

• Ne piszkálja, ne nyomkodja a pattanásokat, mivel ez a tüneteket csak súlyosbftja, és hegesedéshez vezet.

• Igyon nagy mennyiségű ásványvizet, fogyasszon sok friss gyümölcsöt és zöldségfélét.

• Az alábbi tényezők felerőstik az akne tüneteit, ezért kerülje őket: olajos, zsíros kozmetikumok, ásványokkal való rendszeres érintkezés, olajjal való főzés, stressz, forró, párás környezet, bizonyos gyógyszerek - szteroidok és olykor a fogamzásgátló tabletta.

Vissza a Tetejére Megnézem az Árakat

2009 - 2018 © Minden jog fenntartva » Az oldalon lévő szövegek, képek és más tartalmak másolása jogi következményekkel jár.